Burrito – Meksika usulü dürüm Tarifi

Burrito – Meksika usulü dürüm Malzemeleri

  • Ekşi Krema; ½ paket krema + 2-3 çorba kaşığı süzme yoğurt
  • 200 gr. kaşar peyniri
  • Guacambole; ½ paket krema + 1 adet avokado
  • 3 adet lavaş
  • Kırmızı Fasulye Ezmesi; 1 kutu kırmızı fasulye konservesi + 2-3 çorba kaşığı domates salçası + 2 adet domates + Kimyon, tuz ve kırmızı pul biber
  • Fesleğen, kekik, kimyon, tuz ve kırmızı pul biber
  • 2-3 parça tavuk göğsü (1/2 kg kadar)
  • 10-15 adet mantar
  • 2 adet (mümkünse kırmızı ya da turuncu) dolmalık biber
  • 1 baş kuru soğan
  • 1 çorba kasesi mısır

Burrito – Meksika usulü dürüm Yapılışı

Öncelikle kolay soslardan başlayarak gözünüzü de korkutmadan yemeğimizi anlatmaya başlayalım. Oldukça zahmetli ama tattıktan sonra buna değdiğini anlayacaksınız.
Ekşi krema, yemeğin en elzem soslarından biri. Bu sos için yapmanız gereken tek şey 2-3 kaşık süzme yoğurdu yarım paket krema ile iyice çırpmak. Görüntüsü kadar tadı da çok güzel, yemeğin tamamlayıcısı olan ekşi kremayı sakın ihmal etmeyin…
İkinci sosumuz da Guacambole, bunun da yapımı oldukça basit, ancak buradaki püf noktası avokadonun çok yumuşak olması, ben bunu acı bir tecrübeyle öğrendim ama siz şanslısınız… 🙂 Eğer yumuşak Avokado bulamazsanız aldığınızı buzdolabında çürüyene kadar tutun ve sonra bu sosu yapın. Hakikaten de neredeyse çürümüş kıvamda olması gerekiyor. Avokado’nun kabuklarını soyduktan sonra rondoya atın ve püre haline gelene kadar çırpın. Sonra bir kaseye alın ve içerisine yine yarım paket krema ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra da tatlı kaşığının ucu ile tuz ekleyin ve son kez karıştırın.
Üçüncü ve son sosumuz ise neredeyse başlı başına bir yemek olan kırmızı fasulye ezmesi. Bunun için kırmızı fasulye konservesine ihtiyacımız var ama kırmızı barbunya da aynı görevi görebilir aslında. Neyse, küçük bir tencereye 2 adet domates rendesini koyarak biraz kimyon (isteğe göre), biraz tuz ve kırmızı pul biber ile bir süre pişirdikten sonra içerisine ½ paket salçacık koyarak iyice karıştırın ve sonra da fasulyeleri ekleyin.

15-20 dakika kadar daha kaynattıktan sonra dinlenmeye bırakabilirsiniz.
Sıra geldi ana yemeğe, buradaki tek sıkıntı ve aynı zamanda da püf noktası bazı sebzelerin ayrı ayrı pişiriliyor olması. Bu şekilde hepsi lezzetlerini koruyacaklar.
İlk olarak soğanımızı elma dilimleri şeklinde doğrayarak, çok az bir yağ ile fesleğen ve biraz şeker ekleyerek karamelize ediyoruz. Artık bu karamelize işlemini çok iyi yapabildiğimiz için tekrar detaylarını anlatmıyoruz… Öldürdüğümüz soğanları bir tabağa alırız ve bu sefer de yine az bir yağ ekleyerek ince ince dilimlediğimiz mantarları ekleriz ve içerisine biraz kimyon, biraz da pul biber ekleyerek suyunu salana ve sonra da tekrar çekene kadar orta ateşte çeviririz. İçerisine tuz koymuyoruz çünkü bir iki tatlı kaşığı kadar eklediğimiz soya sosu zaten gereken tuzu yemeğimize veriyor. Ardından yıkanmış mısırlarımızı da ekleriz ve yüksek ateşte 5 dakika kadar pişiririz. Sonra içerisine kalın dilimlenmiş dolmalık biberlerimizi de ekleriz ve 2 dakika daha pişirdikten sonra bunları da bir kaba alırız.
Son olarak yine aynı tavanın içerisine yine az bir miktar yağ koyarız ve kuşbaşı şeklinde doğranmış tavukları ekleriz. İçerisine kekik, kırmızı pul biber ve kimyon koyarız ve yüksek ateşte tavukları pişiririz. İçerisine soya sosu eklemeyi de ihmal etmiyoruz tabi… Son olarak ta içerisine hazırlamış olduğumuz fasulyeden 1-2 kaşık ekleriz ve 2-3 dakika pişirdikten sonra mantarları ve soğanları ekleriz ve bir iki dakika daha ateşte çeviririz. Yemeğimiz neredeyse hazır…
Bu arada artık fasulyeleri ezebiliriz. Tavukların içerisinde tane fasulye olması tercih edilir ama yemekle birlikte püre daha iyi gider…
Bir lavaşı düz bir zemine serdikten sonra orta kısmına bir miktar rendelenmiş kaşar ekledikten sonra hazırladığımız malzemeden koyarız ve lavaşın önce uçlarını sonra da uzun kenarlarını kıvırarak dürüm haline getiririz. Ardından da ters çevirerek fırın tepsisine dizeriz. Daha sonra dürümlerin üzerine, kalan kaşar peynirini dökerek ısıtılmış fırına veririz ve üzeri kızarana kadar pişiririz.

Uzun bir kayık tabağa tüm hazırladıklarınızı koyarak afiyetle yeriniz. Bilmiyoruz zaten başka söze gerek var mı ?

Afiyet olsun!

Kaynak: Adnan Kaplan


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir